{ "title": "Sağ Kasıkta Sancı", "image": "https://www.sancilar.gen.tr/images/Sag-Kasikta-Sanci-99.gif", "date": "21.01.2024 01:18:05", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Sağ kasık sancısı, sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Sanının meydana geldiği sağ tarafta birçok organ bulunmaktadır ve bu organların maruz kaldığı hastalıklar sağ kasık sancısına yol açabilmektedir. Çekum, kalın bağırsağın son kısmı, apandisit, ince bağırsağın bir kısmı, fallop tüpü, yumurtalık ve idrar kanalında meydana gelen herhangi bir sorun sağ kasık sancısına yol açabilir.

Sağ kasık sancısı neden olur?

Apandisit: Sağ kasıkta sancı yaşanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Apandisitin iltihaplanması olarak tanımlanır. Her yaş insanda görülebilse de daha çok 10-30 yaş arasında görülür. Apandisit iltihap ve şişmeye yol açan enfeksiyon nedeniyle tıkanabilir. Karnın üst tarafında, orta tarafında, göbek çukuru etrafında ağrı başlayarak zamanla ağrı sağ tarafa doğru yayılır ve sağ tarafta kalıcı olur. Sağ kasık tarafına elle bastırıldığında bölgede hassasiyet ve ciddi anlamda sancı hissedilir. Sancıyla beraber ateş, mide bulantısı, kabızlık gibi şikâyetlerde görülebilecek belirtiler arasında yer alır.

Yumurtlama sancısı: İki adet arası sancı olarak tanımlanabilir. Sağ kasıkta hâkim olabileceği gibi her iki kasıkta birden sancı yaşanabilir. Tıbbi desteğe nadir olarak gerek duyulur. Bazı durumlarda sancının şiddetine bağlı olarak apandisitle karıştırılması mümkündür. Yumurtlama ağrısı, yumurta yumurtalıktan atıldıktan sonraki adet döneminden 14 gün önce başlar. Donuk, kramp tarzı ya da keskin bir sancı hissedilebilir. Dinlenme ya da ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Hamilelik: Sağ kasık sancısı gebelik döneminde çoğu annenin yaşayabileceği bir sancı türüdür. Hamileliğin ilk aylarında hafif yaşanırken ileri aylarda sancının şiddeti artabilir. Sağ kasık sancısı hamilelik belirtileri arasında yer alır. Hamilelik ilerledikçe rahimde ve rahim bölgesindeki damarlarda genişleme oluşur. Bu genişleme kasık sancısıyla kendini belli eder.

Dış gebelik: Rahim dışında döllenen yumurtanın yerleşmesiyle oluşur. Yumurta sağ tüp, yumurtalık ya da karın boşluğuna yerleşebilir. Bu durumda şiddetli kasık sancısı yaşanır. Dış gebelikte tıpkı normal gebelikte olduğu gibi adet gecikmesi, vajinal kanama ve diğer gebelik belirtileri yaşanabilir.

İltihap: Sağ tarafta bulunan üreme organlarda meydana gelen iltihap sağ kasık sancısına yol açabilir. Eğer tedavi edilmezse enfeksiyon diğer kasıkta da etkili olabilir.

Yumurtalık kisti: Kist çevre dokulara bası uygulayarak sancı ve ağrı yaşanmasına neden olabilir. Kist eğer zararsız yani iyi huyluysa uygun tedaviyle kontrol altına alınabilir. Fakat bazı durumlarda kistin durumuna göre cerrahiye gerek duyulabilir.

Böbrek enfeksiyonu: İdrar yolu ya da mesanede meydana gelebilecek enfeksiyon böbreğe kadar ulaşabilir. Böbrekte oluşan iltihap kasık sancısına yol açabilir. Hastada acilen idrara çıkma hissi ve idrar yaparken ağrı görülür. Yine idrarda kan görülme olasılığı vardır. İltihaplı ateşle birlikte seyredebilir.

Böbrek taşı: Böbrek taşları genelde vücutta kalıcı hasara yol açmaz. Ancak ciddi anlamda ağrı ve sancıya neden olabilir. Ağrı karnın sağ alt tarafında başlayarak kasığa kadar iner. Zaman zaman azalarak artabilir. İdrar yaparken yanma, sancı, idrarda kan görülebilir. Mide bulantısı, kusma ve sık aralıklarla idrara çıkma hissi diğer belirtilerdir.

Endometriozis: Rahim içi dokunun rahim dışında gelişmesi olarak tanımlanan endometriozis, âdet kanamasında çok ciddi kasık ve karın ağrısına yol açabilir.

Bağırsak iltihabı: Sindirim sisteminde yer alan bağırsağın tamamında ya da bir kısmında görülen tıkanıklık sağ kasık sancısına yol açabilir. Sancıyla beraber geçmeyen ishal, kilo kaybı görülebilir. Tedavi edilmediğinde hayati risk yaratabilir.
" } ] }