{ "title": "Karında Gaz Sancısı", "image": "https://www.sancilar.gen.tr/images/Karinda-Gaz-Sancisi-51.jpg", "date": "19.01.2024 09:31:18", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Karında Gaz Sancısı: Gaz sancısı, birçok nedenle çoğumuzun yaşadığı ağrılı, sancılı, insanı adeta kıvrandıran bir rahatsızlıktır. Kadınlarda doğum sonrası ve adet görme dönemi, çocuklarda sıklıkla yaşanan, ameliyat sonrası tüm hastalarda ve sağlıklı her insanda görülebilir. Karında gaz sancısı, genellikle şiddetli ama çabuk geçer. Gaz atıldığı zaman, sancı da çoğu zaman yok olur. Bazı durumlarda ise ağrısı çok fazla olur ve geçmeyebilir.

Karında Gaz Sancısı Belirti ve Sebepleri: Gaz sancısı, bağırsaklarda gaz birikmesi sonucu meydana gelir. Konuşurken, yemek yerken yuttuğumuz hava, beslenirken tükettiğimiz, nohut, fasulye, mercimek gibi bakliyatlar, lahana, brokoli, pırasa gibi yeşil sebzeler, meyve ve meyve suları karında gaz oluştururlar, bir müddet sonra insanı rahatsız etmeye başlar. Sarımsak, kızartmalar, süt ve süt ürünleri, hızlı yemek yemek de karında gaz oluşmasına neden olur. Karında oluşan gazdan rahatsızlık çeken kişiler, gazı dışarı atamadığı sürece rahatsızlık ve sıkıntı sürmeye devam eder. Karında gaz sancısının yeri, yurdu, saati ve vakti yoktur. Evde misafir yanında, iş toplantısında, arabada, otobüste, asansörde, grup halinde buluşmalar gibi her anımızda yaşayabiliriz. Çok sert şekilde batmalar, kramplar, karın ağrısı, burulma, şişkinlik, sıkışma ve huzursuzlukla kendini göstermeye başlar. Bulantı ve kusmalar olabilir. Kişilerin sindirim sistemiyle veya boşaltım sistemiyle ilgisi vardır. Kişi kabız veya ishalse karnında şiddetli gaz sancısı çekebilir, belirtiler bu şekilde başlar. Bu sıkıntıyı karında gaz sancısı çeken kişi bilinçli veya bilinçsiz yellenerek ve geğirerek atar ve bu şekilde biraz olsun rahatladığını hisseder.

Karında Gaz Sancısı Tedavisi: Karında gaz sancısını kısa zamanda gidermeye çalışmak gerekir, göğüs sıkışması ve kalp krizi geçirmemize neden olabilir. Doktora gidene kadar evde birtakım önlemler alabiliriz; ılık su içip, yüzümüzü yıkamalıyız, sırt üstü yatıp gevşemeyi sağlamalıyız, üzerimizde dar kıyafet varsa değiştirmeliyiz, sırtımıza masaj yaptırarak hafif hafif yürüyerek rahatlamaya çalışmalıyız. Bitkisel çaylardan, nane, papatya, rezene ve zencefil çayı içerek rahatlama sağlayabiliriz. Karında gaz sancısını kendi imkânlarımızla halledemezsek, mutlaka doktora gidilmelidir. Doktorun muayenesi sonucu tavsiye ettiği ilaçlarla tedavi yoluna gidilir.
" } ] }